דמי חגים

בישראל כידוע, נערכים ימי שבתון רבים בגין חגי ישראל. לצד חגים אלו, זכאים גם עובדים המשתייכים לדתות אחרות לחופשה בימות החגים שלהם. כל עובד בשכר בישראל זכאי לתשלום דמי חגים בזמן היותם בחופשה מכורח החג. במקרה בו העוסק מועסק בשכר חודשי קבוע, אין להפחית משכרו בגין חגים הכוללים חופשה. עפ"י חוק, גם אלו המועסקים בשכר יומי, שעתי או קבלני זכאים לתגמול בגין החגים, לאחר שלושה חודשי עבודה לפחות.

עפ"י הגדרת פקודת סדרי השלטון והמשפט, תש"ח – 1948, קיימים תשעה ימי חג יהודים; שני ערבי חג ראש השנה, יום כיפור, שני חגי סוכות, שני חגי פסח, שבועות ויום העצמאות.

מי זכאי לקבל דמי חגים

  • עובד שאינו חודשי – כלומר, עובד בשכר יומי, שעתי או לפי תפוקה שמועסק מעל 3 חודשים במקום העבודה, כאשר החג לא חל בשבת ולא ביום אחר בשבוע בו העובדים בכל מקרה לא עובדים (לדוגמא, מקום עבודה בו לא נהוג לעבוד בימי שישי), וכן עובד שעבד בימים שלפני ואחרי החג אלא אם כן נעדר בימים אלו, בהסכמת המעסיק, (לדוגמא; אם לא שובץ במסגרת סידור עבודה, יצא לחופשת מחלה, מנוחה שבועית, ועוד).
  • עובד בימים קבועים – אך לא בכל ימות השבוע, אשר החג חל ביום הוא אמור לעבוד. במקרה זה יהיה העובד זכאי לדמי החגים גם אם נעדר ביום שלפני החג או ביום שאחריו, שכן עפ"י החוק היעדרות בימים אלו נחשבת להיעדרות בהסכמת המעסיק – אנו יוצאים מנקודת הנחה שהסכימו מראש על ימי עבודה קבועים, ובימים אלו העובד בכל מקרה לא היה אמור לעבוד.

מה לגבי חגים החלים בימי שישי או שבת?

  • מקומות עבודה בהם עובדים שישה ימים בשבוע – עובד יומי\שעתי שאמור לעבוד בימי שישי ונעדר מעבודתו בשל יום החג, יהיה זכאי לדמי חגים עבור אותו יום.
  • מקומות עבודה בהם עובדים בשבת – עובד יומי\שעתי שאמור לעבוד בשבת ונעדר מעבודתו בשל יום החג, יהיה זכאי לדמי חגים עבור אותו יום.
  • מקומות עבודה בהם עובדים בימי א'-ה' בלבד – עובד שעתי\יומי אינו יהיה זכאי לדמי חגים שחלים בימי שישי או שבת מכיוון שבפועל, אינו מפסיד יום עבודה.

ומה לגבי תשלום דמי חגים על עבודה במהלך החג עצמו?

במידה והועסק עובד בימי חג שנקבעו לדתו, זכאי לגמול בשיעור של 150%. במידה והועסק במהלך חג שחל ביום המנוחה השבועית, יהיה זכאי לתוספת של 150% משכר עבודתו הרגל, אלא אם נקבעו תנאים אחרים (מיטיבים יותר, כמובן) בהסכם – קיבוצי או אישי, עם המעסיק. כמנהלים העובדים בארגון מסוימים, או שמא הנכם מעסיקים אחרים, חובה עליכם להיות מודעים לזכויותיכם וזכויות העובדים שלכם. לצד החובה החוקתית, זכרו שימי חג הם יקרים מפז עבור חלק מהעובדים שלנו, ואל לנו להילחם בהם במידה והם מבקשים לבלות עם משפחותיהם בימים אלו. בקיאות בתקנות וחוקי העבודה בחגים, יוכלו אף להועיל לכם להמתיק את ימי החג לעובדים שלכם אף יותר.

השארת תגובה